E step kopen als cadeau, een goed idee?

E step kopen als cadeau, een goed idee?

Dutchebike

Je ziet regelmatig in folders van speelgoedwinkels en andere zaken elektrische steps staan. De prijs is iets te hoog voor een impulsaankoop, maar wel interessant genoeg als cadeau voor iemand die het echt heeft ‘verdiend’. Is een e step kopen als cadeau een goed idee, of kun je beter voor een cadeaubon gaan?

Wat zijn elektrische steps?

Een e step is een step op twee kleine wielen, met een stuur en een ‘plank’ waar je op kunt staan. Het grote verschil met een standaard step is dat er een elektromotor in zit met een accu. Zo kun je enkele tot tientallen kilometers rijden zonder zelf met je voet te steppen.

Mooie step aanschaffen

Zijn alle e steps hetzelfde?

De algemene constructie is vrijwel gelijk, de kwaliteit van de constructie en onderdelen kan wel sterk afwijken. Ook de technische specificaties verschillen per merk en model. Denk daarbij aan het maximale gewicht, de afstand die je kunt afleggen per lading, of er verlichting aanwezig is etc.

Mag je ermee rijden in Nederland?

Je mag een e step kopen in Nederland, je mag er alleen niet mee rijden op de openbare weg. Dat geldt overigens ook voor de hoverboards en spinning wheels die je regelmatig in de speelgoedwinkels ziet liggen. Ze worden vaak ‘gedoogd’ door agenten, maar officieel mag je er alleen mee op eigen terrein rijden. Er zijn enkele uitzonderingen, maar dan vliegt de prijs omhoog naar pakweg duizend euro of hoger.

Wat is de meeste populaire elektrische step?

Niet alleen in Nederland maar wereldwijd is de Xiaomi M365 een heel populair model. Bij Fastfuriousscooters.nl wordt dezelfde step verkocht als Dutchebike GO2. Deze steps kosten doorgaans minder dan 400 euro en zijn geschikt voor volwassenen tot pakweg 100 kilo om op te rijden. De accu houdt het tot 20 kilometer vol, de topsnelheid ligt ook ongeveer op 20 km/u. Dit is niet echt speelgoed meer te noemen, maar is in prijs nog aardig te doen.

Dus de M365 is beter dan de rest?

Wat betreft prijs / kwaliteitverhouding lijkt de Xiaomi M365 of de Dutchebike GO2 inderdaad goed te scoren, maar er zijn goedkopere alternatieven. Voor pakweg 200 euro kun je al een e step kopen bij de bekende speelgoedwinkels. Het probleem is dat de verkoopcijfers relatief laag liggen, en er dus te weinig reviews zijn om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit. Het zijn vaak OEM versies waar leveranciers hun eigen merk op plakken, dit maakt vergelijken erg lastig. Ook vervangende onderdelen kopen wordt ingewikkeld als je niet precies weet wat je nou eigenlijk koopt.

Is het een goed cadeau?

Dat hangt er sterk vanaf voor wie de elektrische step bedoeld is, en voor welke toepassing deze gebruikt wordt. Als speelgoed voor een kind kunnen die goedkope steps vast voor wat uurtjes plezier zorgen, maar voor dagelijks woon- werkverkeer zijn ze niet gemaakt. Dan zul je dus wat dieper in de buidel moeten tasten, of samen met een groepje geld bij elkaar kunnen leggen om een ‘echte’ e step te kopen. Hoewel de M365 (of GO2 bij Fastfuriousscooters.nl) wat duurder is dan de speelgoed steps, krijg je daar wel een echt vervoermiddel voor terug. Een opvouwbaar model met verlichting en een goede topsnelheid, die je snel weer kunt bijladen. De bandjes van de Xiaomi zijn een bekend zwak punt, als je van het asfalt op een minder goed wegdek rijdt kunnen de harde banden lek raken.

Diverse scooters

Conclusie

De budget e steps zijn leuk om even mee te spelen, maar dan is het wel een duur cadeau. De modellen die in Nederland op de weg mogen rijden zijn zo schrikbarend duur dat slechts voor een enkeling interessant is. Het is vrij duidelijk waarom die elektrische step van Xiaomi zo’n succes is geworden, die is redelijk betaalbaar en bruikbaar voor dagelijks gebruik. Het is dus een cadeau waar je de ontvanger heel blij mee zult maken!